Tel.: 777 330 350       e-mail: info@takaro.cz

20 aktivit a her pro rozvoj jemné motoriky u dětí od 2 do 6 let

rozvoj jemné motoriky

Dobře “vyvinutá” jemná motorika u předškolního dítěte je nezbytná pro manuální činnosti, ale hlavně nutným předpokladem pro budoucí zvládnutí čtení a psaní. Nedostatky poznáte například podle držení tužky, způsobu kreslení, ale taky u zavazování tkaniček či zapínání knoflíků na oblečení (velmi často ztuhlá těžkopádná ruka). Proto je vhodné u dětí jemnou motoriku posilovat zavčas. Odmala. A nejlépe zábavnou formou.

Rozvoj jemné motoriky není žádná věda

Nebojte se. Úvodní odstavec vás neměl vyděsit a už vůbec ne donutit zběsile hledat odbornou literaturu, jaké všechny činnost vedou ke zlepšení zručnosti vaší ratolesti. Jděte na to u dětí tou nejpřirozenější cestou, která splňuje následující:

  • je to zábava = hra,
  • dítě má dostatek času,
  • nejsou dána vždy pevná pravidla – dítě tedy zapojuje i svou vlastní fantazii,
  • chyby nepovažujete za něco špatného. Naopak, umět selhat a zasmát se tomu nám mnohdy v dospělosti chybí, což nás brzdí v dalších činnostech (seberozvoji).

 

Sepsali jsme nápady na aktivity a hry, které pro vás mohou být inspirací, jak na rozvoj jemné motoriky u předškolních dětí. Činnosti jsme odstupňovali podle věku dítěte. Protože je článek delší, máte k dispozici rozcestník na jednotlivé věkové kategorie.

Tipy na rozvoj jemné motoriky do 2 let

Pokud jste sami rodiče, asi není potřeba upozorňovat, že takto malé dítě u žádné činnosti dlouho nevydrží (maximálně 15 minut). Aktivity tedy obměňujte. Dítěti ukažte, co jste pro něj nachystali, ale zbytek ponechte v jeho režii. Neopravujte ho. Počítejte s tím, že vše bude rozsypané a následně budete (společně) uklízet.

1) Umísťování malých předmětů do velkých nádob

Využijte, co dům dá. Použít můžete plato od vajíček, plech na muffiny či další děrované nádoby. Dítěti dejte dřevěné korálky, hopskulky anebo třeba fazole či neuvařené těstoviny. Nechte jej, ať suroviny podle vlastního uvážení rozsypává do nádob.

Pokud chcete hru zobtížnit, dejte dítěti do ruku lžičku na přendavání surovin. Nebo mu nabídněte trychtýř obrácený dnem dolů. Ať se trefuje do užšího hrdla. Anebo přidejte další surovinu jiné barvy (k bílé fazoli třeba červenou čočku).

rozvoj jemné motoriky - fazole do mísy

2) Vhazování mincí do pokladničky

Pokud už dítě nedává nic do úst, s úspěchem pro další nácvik použijte mince a pokladničku. Otvor na mince je malý, takže se dítě více potrápí. Mince můžete předem vydezinfikovat. Nebo místo nich použijte hrací žetonky z nějaké hry.

3) Odlepování proužků

Na stěnu nebo tácek nalepte samolepky či barevné lepicí pásky/barevnou izolepu. Pásky by se ideálně neměly křížit. Nechtě dítě, ať je odlepuje. Pokud  se bojíte poničení stěny, polepte pásky dobře omyvatelnou plochu (magnetickou tabuli, ledničku, myčku).

4) Zachraňování zvířátek

Máte dítě, které miluje zvířátka a má nějaké figurky na hraní? Vezměte figurky a přelepte je páskou jako v bodě 4 (takto umístěte třeba na lednici). Dítěti řekněte, ať svá zvířátka zachrání, tj. odlepí. Ostatně přelepovat lze cokoliv, třeba i autíčka.

5) Přendavání předmětů z jedné nádoby do druhé

Do dřezu, umyvadla či vany dejte dvě nádoby s vodou. Do nich vhoďte Lego kostky či jiné předměty, dítěti dejte cedník/naběračku a nechte jej lovit předměty.

rozvoj jemné motoriky - lovení předmětů ve vodě

6) Otáčení kartiček pexesa

pexeso Zvířátka v ziměDvouleté dítě už se vydrží koncentrovat i na hru pexeso. Doporučujeme používat pexeso na tvrdším kartonu (ne klasické papírové). Dětem se hodně líbí motiv lesních zvířat a jejich stop. Ze začátku učte dítě kartičky otáčet a nerozházet ty okolo, později zkuste samotnou hru.

Poznámka: Aktivity jsme zkoušeli s naším 20měsíčním synem. Při některých činnostech jsme se inspirovali Instagram účtem maminky Kate Trávníčkové. Má tam videa s aktivitami pro batole a jejich vylepšení (složitější verzi) pro staršího sourozence.

Tipy na rozvoj jemné motoriky od 2 do 4 let

V tomto věku už můžete dítě zapojovat do celé řady domácích činností (vaření, pečení, vyndavání prádla), nechat jej se obouvat (zavázat tkaničky) či oblékat (zapnout knoflík anebo zip). Zvolit lze i cestu motorický hraček nebo deskových her zaměřených na podporu zručnosti. V neposlední řadě si vystačíte i s věcmi, které máte doma po ruce.

1) Vaření a pečení

Už jen šroubování víček, solení těstovin či vykrajování perníčků jsou činnosti, kde dítě koordinuje ruku s okem. Koupit můžete další (nejlépe silikonové) kráječe – na jablka, brambory, vajíčko, apod.

2) Desková hra Záchod

Hledáte deskovku, která rozvíjí jemnou motoriku a zahraje si ji 3leťák stejně jako dospělý? Tak přesně tou je vtipná balanční hra s názvem Záchod od českého tradičního výrobce Efko.

3) Dřevěná kolíkovka

Dřevěná vkládačka s kolíčky má jednoduchý princip – nandavat a vyndavat kolíčky. Ačkoliv se to nezdá, s touto hračkou lze hrát i hry na trénink barev, postřehu či nácvik sčítání a odčítání. Navíc z naší zkušenosti dítě od kolíkovky neodejde, dokud ji neposkládá (učí se dokončit započatou práci).

rozvoj jemné motoriky
Foto od spokojené maminky a dítka (IG: @mamikajuli)

4) Hrátky s plastelínou

Plastelínu koupíte anebo si ji vyrobíte doma z mouky, vody a potravinářských barviv. Hra může začít. Pokud chcete do hry zapojit taky trénink slovní zásoby (komunikační schopnosti), pořiďte si pohádkovou modelovací sadu (součástí je knížka, videonávod a certifikovaná modelína).

5) Pokročilé odlepování proužků

Pamatujete na bod 4 v sekci Rozvoj jemné motoriky do 2 let? Tehdy jste batoleti lepili proužky vodorovně. Staršímu dítěti lepte proužky přes sebe, aby se musel zamyslet, v jakém pořadí je odlepit. Který proužek je nahoře? Který dole?

6) Rozmrazování zvířátek

Oblíbená záliba na doma zejména v zimním období. Nejprve ve tvořítkách na led přes noc zmrazte figurky zvířátek (můžete samozřejmě i jiné drobnější hračky). Další den zabavte děti tím, že musí své hračky dostat z ledu ven.

7) Lepicí hrátky s balonky

Natáhněte širší izolepu od židle k židli (či jinde v místnosti). Nechte dítě, ať na lepící stranu dává balonky nebo Lego kostky. Toto zvládne jistě i mladší dítě, se starším zkuste dávat pravidla. Například vedle sebe nesmí být balonky stejné barvy. Bonusem této činnosti je to, že s dítětem nacvičíte rovněž názvy barev.

8) Vystřihovánky

Stříhejte do toaleťáků, vystřihujte vločky anebo jen tak prostřihujte papír, aby si dítě cvičilo úchop nůžek. Nebaví vaše dítě stříhání? Oživte mu tuto činnost zábavnými ilustrovanými Vystřihovánkami (například na téma Půjdeme do ZOO). Dítě vystříhá jednotlivé dílky (zvířátka) a nalepí je na bílá místa v barevném obrázku. Tím vznikne celistvý obraz.

rozvoj jemné motoriky - vystřihovánky

Tipy na rozvoj jemné motoriky od 4 do 6 let

V tomto věku začíná být dítě samostatné a je potřeba najít sofistikovanější zábavu. Tou mohou být deskové hry na rozvoj jemné motoriky, anebo stavebnice či provlékací obrázky. S předškoláky trénujte jejich slovní zásobu a uvolňujte ruku.

1) Malování písmen do mouky

Tato hra bude děti bavit, dílem i kvůli nepořádku, který u ní může vzniknout. Na plech vysypte mouku a nechte dítě prstem “psát” písmena. Mladší dítě kreslí různé tvary (kolečko, trojúhelník, apod.). Cílem aktivity je uvolnit ruku.

2) Zábavné vyšívání

Díky pletení/vyšívání nacvičuje dítě tzv. špetkový úchop = zapojení 3 prstů – palce, ukazováčku a prostředníčku. Vyšívání se může zdát jako nudná činnost, do které se nebude chtít dítě zapojit. Zkuste to hrou. Dejte mu do ruky kreativní sadu Zvířátky se svetry od české značky Pipasík. Šestileté dítě zase nadchne fosforeskující (svítící) nit v sadě Stela, kde bude vyšívat souhvězdí.

3) Desková hra Mlsný mravenečník

Velké oblibě se mezi dětmi těší novinka roku 2020 – desková hra Mlsný mravenečník. Dítě se stává hladovým mravenečníkem, který chce svým dlouhým jazykem (pinzetou) vylovit co nejvíce mravenců z 3D mraveniště. Na blogu najdete obsáhlou recenzi této deskovky na rozvoj jemné motoriky i trpělivosti. Věřte, že tatínkové si ji také rádi zahrají.

recenze Mlsný mravenečník

4) Stříhání spirály, děrování obrázků

Pokročilejším tréninkem stříhání je stříhat “po kruhu”. Jak na to? Dítě nejprve na papír nakreslí spirálu (hlemýždě) a následně stříhá podél čáry. Staršímu dítěti můžete dát do ruky děrovačku, ať dírkami vytvoří na papíře nějaký obrázek a popíše jej.

5) Desková hra Povím ti to

Rozvoj jemné motoriky úzce souvisí i s rozšiřováním slovní zásoby (důležité pro čtení i psaní). V herní sadě Povím ti to existuje 10 her od pexesa přes LOTO po vymýšlení básniček podle pravidel. U tohoto edukativního souboru se tvůrci inspirovali Montessori metodou a zaměřili se v hrách na komunikaci, paměť, postřeh, koncentraci, ale taky na logické myšlení či představivost.

6) Korálky do zkumavky

Trénujte s dětmi tvary zároveň se zručností. Nachystejte si zkumavky a korálky různých tvarů (použít jde kostky, oválky či knoflíky odlišných tvarů). Pod každou zkumavku umístěte, jaké tvary sem smí dítě vložit. Všechny předměty zamíchejte na jednu velkou hromadu. Dítě se stává “Popelkou” a úkolem je co nejrychleji roztřídit předměty do zkumavek. V obtížnější verzi dejte dítěti do ruky pinzetu.

Touto aktivitou nás inspirovala maminka Pavlína z Instagram účtu emontessoricz.

A kam dál?

Aktivit a her je nekonečně mnoho. Nejlepší jsou ty prověřené na dětech. TAKARO sleduje řadu českých maminek, které sdílí své ozkoušené tipy. Máte-li Instagram, doporučujeme tyto profily:

Vyzkoušeli jste nějaký náš tip? Nebo máte svou ověřenou aktivitu pro rozvoj jemné motoriky? Podělte se o zkušenosti dolů do komentářů. Pomůžete tak dalším dětem (a jejich rodičům). Děkujeme!

SDÍLEJTE ČLÁNEK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *